Hoe het allemaal begon
Initiatief
In mei 2019 is door het Ministerie van volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) een Caribisch Preventie- & Sportakkoord gepresenteerd. De sportstructuur op Bonaire speelt een belangrijke rol in het bereiken van de doelen die in het akkoord zijn opgenomen. Dit voorstel richt zich op het ontwikkelen van honkbal en softbal
Honkbal werd rond de jaren zeventig voor het eerst op Bonaire gespeeld. Destijds hebben een aantal jongvolwassenen, net teruggekeerd van een studietijd op Curaçao, besloten hun geliefde sport honkbal op Bonaire te organiseren. De grondleggers van het Bonairiaanse volwassen- en jeugdhonkbal waren onder andere: Wichi de Palm, Jossy Boekhoudt, Julio “Djul’ Angela, Rudy ‘Pastor’ Jacobs en Harold ‘Oy’ Sint Jago.
Een honkbal competitie voor volwassenen is de afgelopen decennia af en aan georganiseerd. Het jeugdhonkbal bestaat tot op de dag van vandaag, zij het met een wisselend aantal beoefenaars en met wisselende prestaties. Ondanks een instabiele organisatie zijn honkbal, en inmiddels ook softbal, niet meer weg te denken uit het Bonairiaanse maatschappij en een van de populairste sporten onder bewoners.
De KNBSB doe een voorstel om de krachten van de betrokken organisaties te bundelen en de sport te ontwikkelen vanuit het principe dat sport toegankelijk is voor iedereen en dat resultaten ontstaan vanuit goed georganiseerde activiteiten voor de jeugd. Dit wordt bereikt met het uitvoeren van een ontwikkelingsprogramma dat zoveel mogelijk aansluit bij de richtlijnen uit het Caribisch Preventie-& Sportakkoord.
Inspiratieweek Nederland
Naar aanleiding van dit initiatief heeft een groep mensen die actief tot de honkbal en softbal wereld op Bonaire behoren, naar Nederland gereisd om aan inspiratieweek deel te nemen. Tijdens deze week heeft deze groep op de eerste dag het nieuwe concept, de ‘Baseball 5’ kennis gemaakt. Bijeenkomsten bijwonen bij verschillende clubs met als doel om ervaringen te delen, uitleg te krijgen over sport structuur in Nederland en informatie te inventariseren van belangrijke zaken . Zaken zoals: Op een positieve manier uitdragen waar je vereniging voor staat, kennis maken met de belangrijkste pilaren binnen een goed functionerende vereniging (structuur, cultuur en strategie) en reflecteren op je eigen invloed op het functioneren van je eigen vereniging.
Tijdens deze inspiratieweek heeft deze groep ook een training ‘Bewust besturen’, maar ook later op Bonaire de training ‘Besturen met Impact’ gevolgd met als doel om het verschil tussen, bestuurlijke, coördinerende en uitvoerende taken te begrijpen. Inzicht krijgen in de vrijwilligerstaken en uren in een vereniging, reflecteren op eigen taken en uren en reflecteren op het toepassen van de inzichten eigenaarschap delegeren en support verlenen.
Een inspiratiebijeenkomst is verzorgd door Stefaan Eskes (Directeur KNBSB) genaamd ‘Stip op de horizon’
De inspiratie week was afgesloten met een rondleiding in de nationaal Trainingscentrum, complex Amsterdam Pirates. Hier hebben wij kunnen ervaren hoe de kunstgrasvelden, slagkooien/ Bullpens, indoor hall BP Sports en krachthonk eruit zien. Het mooiste was natuurlijk voor deze groep een training van de dames hoofdklasse softbal te kunnen bijwonen.
Het was duidelijk: Terug op Bonaire hebben we een grote taak
Oprichting van de werkgroep en contactgroep
De groep die in september 2021 naar Nederland is gegaan voor de inspiratieweek was een groep van tien mensen. Deze groep is samengesteld en is benaderd door Openbaar Lichaam en heeft een divers groep gemaakt van coaches, professionals, bestuurders, leden van zowel softbal als honkbal (jeugd en volwassenen), die aangevuld waren met twee medewerkers van de INDEBON. Een goede combinatie dus..
Het ging om mevr. Chynesca Cornelia, mevr. Marionela Jospehia, dhr. Anthony Ignacio, dhr. Kumar Piar, dhr. Rudsel Paula, dhr. Jonathan de Windt, dhr. Yurell de Caster en dhr. Clinton Kirindongo. Van de Indebon was er Nymphette Josephia en Winston Gill aanwezig.
Tijdens die hele week, was dhr. Roy Vink (KNBSB) aanwezig en op sommige dagen ook dhr. Nick Veenbrink van de VWS die deze groep op een geweldige manier heeft ontvangen en rondgeleid.
Op de laatste dag heeft KNBSB voorgesteld om een kleinere groep als contactgroep vast te stellen zodat de communicatie beter en effectiever kan verlopen. Daaruit is er gezamenlijk besloten om deze contactgroep te laten bestaan uit drie mensen en dat is uiteindelijk geworden Chynesca Cornelia, Marionela Josephia en Clinton Kirindongo.
De contactgroep behoudt maandelijks een overleg met KNBSB over de stand van zaken en zet de werkgroep op de hoogte van de ontwikkelingen in het algemeen. Dit overleg is elk maand en als nodig voor spoedige gevallen wordt er een extra overleg ingepland. Dit geld zowel met KNBSB als de contactgroep op Bonaire zelf. Structuur van de overleg op Bonaire is ter voorbereiding van het overleg met KNBSB en natuurlijk naar aanleiding van de het project.
Gezamelijk hebben we besloten dat het projekt “Nos ta bai kuminsa huntu” te noemen, wat letterlijk, ‘We gaan samen beginnen’ betekend.
Aanstelling kwartiermaker Honkbal en Softball Bonaire
Tijdens de werkbezoek die KNBSB heeft gemaakt op Bonaire is er duidelijk geworden dat er veel mensen een hart hebben voor honkbal en softbal op Bonaire rondlopen, wat erg moois is. Alleen is er onderling eens over geworden dat er een overkoepelende coördinatie moet komen. KNBSB kan op afstand adviseren, maar moet er iemand komen die ter plekke de coördinatie op het honkbal en softbal is om dit op te zetten en vorm te geven.
Dit omdat de honkbal en softbal erg versnipperd is op het eiland en dat er door de kleinschaligheid niet nodig is om verschillende bonden te hebben of in te richten. Dit maakt het alleen maar complexer.
Mevrouw Chynesca Cornelia is in November 2022 aangesteld om als projectleider deze te trekken op Bonaire.
Waarom Federashon di Beisbòl i Sòftbòl Boneriano
Het opzetten van de bond is belangrijk om korte en lange termijn doelen te kunnen behalen. We moeten zorgen dat de sport duurzaam gemaakt moeten worden door de belangen van de sportverenigingen te behartigen.
Het belang om de FBSB op te zetten:
- Krachten bundelen
- Alles kan in afstemming en samenwerking gaan
- Vertegenwoordiging naar INDEBON, KNBSB, in de regio en internationaal
- Betere aansluiting op ontwikkelingen in de regio en EUNL (Bijv. Talentenfonds)
- Beslissingen over de toekomst van honkbal en softbal in gezamenlijkheid kunnen nemen om de sport te ontwikkelen
- Gezonde sporteconomie
Organisatiestructuur
Voordelen als je lid ben van de FBSB:
- Belangen vertegenwoordigen door een organisatie naar de regio, EUNL en internationaal;
- Een orgaan waar beslissingen in het algemeen belang worden genomen;
- Zorgen dat het beheer en onderhoud van accommodaties gedaan worden samen met INDEBON
- Initiatieven van verenigingen ondersteunen waar het kan;
- Sponsoren en leden werven voor de ontwikkeling van de sport;
- Competitie en sportstimulering organiseren i.s.m. de verenigingen.
Wat FBSB vraagt van de leden:
- FBSB als de organisatie erkennen die verantwoordelijk is voor honk- en softbal;
- Je bent geen klant van de FBSB, maar (actief) lid (we zijn samen verantwoordelijk voor de ontwikkeling van honk- en softbal);
- Open staan voor samenwerking: opkomen voor jouw belang, maar open staan voor het algemeen belang;
- Initiatief blijven nemen voor jullie leden: de sporters
- Ledenbijdrage (Contributie)